По навршување на шеесеттата година, изборот на храна станува клучен за одржување на енергијата, расположението и целокупната виталност. Според нутриционистите, постојат шест намирници кои значително го поддржуваат здравјето на мозокот, срцето, коските и видот, и се препорачува редовно да се вклучуваат во исхраната кај постарите лица.
Ореви
Оревите се одличен извор на растителни омега-3 масни киселини, антиоксиданси и полифеноли – соединенија што го поттикнуваат здравјето на мозокот и срцето. Истражувањата покажуваат дека жени во доцните педесетти и раните шеесетти години кои редовно консумирале по две порции ореви неделно имале подобри здравствени показатели, без хронични болести и со подобро ментално здравје. Препорачаната количина е околу 60 грама неделно.
Мешунки
Над 10 милиони луѓе постари од 65 години се соочуваат со остеопороза. Консумацијата на мешунки, особено на наут, може да биде значаен сојузник во превенцијата. Изофлавоните и полифенолите во мешунките го поттикнуваат метаболизмот на коските и го намалуваат воспалението – особено важно за жени по менопауза, кога ризикот од губиток на коскена маса е најголем.
Фстаци
Шака фстаци дневно придонесува за подобро варење и обезбедува важни хранливи материи, како здрави масти, растителни протеини и антиоксиданси. Содржат лутеин, кој го штити видот и ја поддржува целокупната здравствена состојба. Едно истражување покажало дека редовната дневна консумација од 60 грама фстаци во период од четири месеци води до подобрување на метаболичките функции.
Лиснат зелен зеленчук
Темнозелениот зеленчук, како спанаќот и кељот, е богат со витамин К и фолати, кои придонесуваат за одржување на когнитивните способности. Тие содржат и фитонутриенти како бета-каротен и витамин Е, кои го поттикнуваат учењето и меморијата и можат да го успорат когнитивното опаѓање што доаѓа со стареењето.
Брусници
Брусниците се богати со антоцијанини и проантоцијанидини – моќни антиоксиданси со силни противвоспалителни својства. Тие можат да го намалат ризикот од невродегенеративни заболувања како Алцхајмерова и Паркинсонова болест, како и да помогнат во заштитата на уринарниот тракт.
Суви сливи
Губитокот на коскена маса е чест проблем со напредувањето на возраста, но сувите сливи содржат биоактивни соединенија кои можат да го забават овој процес. Истражувањата покажуваат дека жени во постменопауза кои дневно внесувале по 50 грама суви сливи, во период од 6 до 12 месеци имале значително помал губиток на густината на коските, особено во пределот на колковите.