УТРО.мк

Сите го фрлаат овој дел од јогуртот, а тој всушност е најздравиот

Сите го фрлаат овој дел од јогуртот, а тој всушност е најздравиот
Vero

Јогуртот е богат извор на калциум и протеини, но нутриционистите предупредуваат дека многу луѓе прават честа грешка – ја фрлаат течноста што се собира на неговата површина.

Иако изгледа неубаво, таа течност не е знак дека јогуртот се расипал. Напротив, станува збор за сурутка – природен нуспроизвод од ферментацијата на млекото. Според нутриционистите, токму таа содржи висока концентрација протеини, пробиотици, калциум и минерали како калиум, бакар, фосфор и цинк.

Сурутката е основа за многу протеински прашоци што се продаваат на пазарот, а нејзиното враќање во јогуртот не само што ја збогатува хранливата вредност, туку ја прави и текстурата покремаста.

Ако не сакате да ја промешате, можете да ја искористите во смути, да ја додадете во рецепти или да ја замрзнете за подоцнежна употреба при готвење.

Стручњаците порачуваат: нема причина да ја фрлате – токму таа е најздравиот дел од јогуртот.

Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран