Сѐ повеќе луѓе се соочуваат со висок холестерол, што значително го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Добрата вест е дека исхраната игра клучна улога во неговата контрола.
Постојат четири групи хранливи материи што научно се потврдени како корисни:
1. Растворливи влакна
Тие го врзуваат холестеролот во цревата и го намалуваат неговото ниво во крвта. Препорачани се 10–25 грама дневно. Најдобри извори се:
– овес и јачмен,
– мешунки (грав, леќа, наут),
– јаболка, круши, банани и цитрусно овошје.
2. Незаситени масти
Заменете ги заситените масти од црвено месо и полномасни производи со здрави извори:
– мононезаситени масти: маслиново масло, авокадо, јаткасти плодови,
– полунезаситени масти: риба, соино и репкино масло, тофу, ореви.
3. Омега-3 масни киселини
Ги намалуваат триглицеридите и го зголемуваат „добриот“ HDL холестерол. Најдобро е да се внесуваат преку риба (лосос, скуша, сардини, харинга) најмалку двапати неделно.
4. Билни стероли (фитостероли)
Овие соединенија ја блокираат апсорпцијата на холестеролот. Ги има во зеленчук, јатки и житарици, а некои производи (маргарин, јогурт) се дополнително обогатени со нив.
Заклучок:
Не е потребна драстична промена во исхраната – доволно е постепено да се воведат повеќе влакна, здрави масти, риба и билни стероли. Тие заедно претставуваат најприроден и најмоќен штит за здраво срце.































