Гравот е омилено домашно јадење, но многумина го избегнуваат поради непријатната надуеност. Решението, според старите готвачи и бабите, не е во долгото потопување, туку во еден едноставен, но ефикасен зачин – ким (кмин).
Главната причина за гасови се олигосахаридите – сложени шеќери што тешко се варат. Кимот има карминативни својства, односно природно ја спречува појавата на гасови и го олеснува варењето.
Како се користи:
Потопете го гравот преку ноќ и исфрлете ја водата (опционално).
Варете го 15 минути во свежа вода, па и таа вода се фрла.
Додадете нова вода, зеленчук и зачини.
Кимот додајте го 15 минути пред крајот на готвењето.
Токму тогаш делува најдобро – ако се вари предолго, губи дел од своите активни состојки.
Со овој едноставен трик гравот станува полесен за варење, а неговиот вкус уште побогат и попријатен.































