УТРО.мк

Нема подобра намирница за срцето – лекарите ја обожаваат, а ја има во секоја кујна

Нема подобра намирница за срцето – лекарите ја обожаваат, а ја има во секоја кујна
Vero

Кога станува збор за здравјето на срцето, ретко која намирница може да се мери со – тиквичката. Овој лесен, освежителен и крајно корисен летен зеленчук е вистински сојузник на кардиоваскуларниот систем, а воедно и дел од секојдневната кујна на многу семејства.

Зошто токму тиквичката?

Го регулира крвниот притисок

Богата со калиум и вода, тиквичката природно придонесува за намалување на високиот крвен притисок, без да го оптоварува организмот.

Без масти, а полна со растителни влакна

Идеална за оброци кои ја прочистуваат крвта и ги одржуваат крвните садови здрави, со позитивен ефект врз нивото на холестерол.

Ја поттикнува циркулацијата

Магнезиумот што го содржи тиквичката делува смирувачки на срцевиот ритам и ја зголемува еластичноста на артериите.

Освежителна и лесна

Со над 90% вода, тиквичката делува како природен регенератор за телото – го лади, спречува дехидратација и не го оптоварува желудникот.

Како да ја подготвите?

Благо грилувана со маслиново масло и лук

Во чорби, варива или како додаток на тестенини

Рендана во салати, свежа или кратко обарена

Како замена за тесто – наполнета, спирализирана или како основа за здрава пица

Тиквичката не е само вкусна – таа е и лековита. Ова е најдоброто време од годината да ја вклучите во своето дневно мени. Освен што ќе ви помогне да се разладите во топлите денови, ќе го заштити и вашето срце – на природен и лесен начин.

ELS
Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран