Сѐ повеќе истражувања и стручни мислења покажуваат дека кафето, покрај тоа што е природен стимуланс, може да биде и важен сојузник на здравиот дигестивен систем.
Според гастроентерологот Џозеф Салхаб од Дејвенпорт, САД, редовното консумирање кафе може позитивно да влијае на цревната микрофлора.
Полифенолите во кафето ја хранат добрата флора
„Полифенолите што се наоѓаат во кафето претставуваат извор на храна за корисните бактерии во цревата и го поттикнуваат нивниот раст и активност. Истовремено, тие можат да го ограничат размножувањето на штетните бактерии“, објаснува д-р Салхаб.
Овој ефект дополнително се засилува кога во кафето се додава – какао прав. Само една до две лажички какао во утринското кафе можат значително да го зголемат внесот на растителни влакна и да го поддржат варењето.
Какаото – природен извор на влакна
Препорачаната дневна доза на растителни влакна за возрасни лица изнесува од 25 до 38 грама. Какаото, покрај тоа што е природен извор на влакна, е богато и со антиоксиданси, а додатокот во кафето не само што ја подобрува неговата хранлива вредност, туку и го збогатува вкусот.
Не пијте кафе на празен стомак
Сепак, експертите предупредуваат дека пиењето кафе на празен стомак може да има непријатни последици. Кафето ја стимулира продукцијата на желудочна киселина, што кај некои луѓе може да предизвика непријатност, печење или болка во желудникот.
Најдобра пракса, според гастроентеролозите, е прво да се внесе лесен оброк, а потоа да се ужива во шолјата кафе со додаток на какао прав – навика која може да придонесе кон подобро варење и општо цревно здравје.