Пивото е едно од најпопуларните алкохолни пијалаци во светот. Само во САД, во 2021 година, пивската индустрија остварила приход од околу 109 милијарди долари.
Благодарение на ниската содржина на алкохол, пивото изгледа безопасно во споредба со другите пијалаци. Сепак, редовната секојдневна консумација носи сериозни последици по здравјето.
Според податоците на USDA, едно шише пиво од 355 милилитри содржи околу 153 калории, 13 грама јаглехидрати и 14 грама алкохол, како и мали количини витамини од групата Б и минерали. Иако постојат одредени хранливи вредности, доминантни се негативните ефекти од алкохолот.
Истражувањата покажуваат дека пивото може да има и некои придобивки – на пример, поврзано е со подобра густина на коските и можен позитивен ефект врз цревната флора. Но ризиците се далеку поголеми. Алкохолот го нарушува сонот дури и во мали количини, го успорува слабеењето бидејќи црниот дроб најпрво го разградува алкохолот, а може да предизвика и дигестивни проблеми, надуеност и дијареја. Дополнително, го оптоварува бубрежниот систем и предизвикува дехидрација.
На долг рок, секојдневното консумирање пиво го зголемува ризикот од висок крвен притисок, мозочен удар, срцеви заболувања и кардиомиопатија. Бројни студии потврдуваат и поврзаност помеѓу алкохолот и различни видови карциноми – вклучувајќи рак на црн дроб, дебело црево, дојка и грло. Според Американското здружение за борба против рак, алкохолот е одговорен за 6% од сите дијагностицирани карциноми и за 4% од смртните случаи предизвикани од рак во САД.
Заклучокот е јасен – иако пивото може повремено да понуди одредени придобивки, штетните ефекти значително ги надминуваат. Стручњаците предупредуваат на умереност: за мажите максимум две чаши дневно, а за жените – една.