Пореметувањата на тироидната жлезда се сè почести, а исхраната игра клучна улога во нејзиното функционирање. Според нутриционистката Лога Притика Сринивасан, одредени намирници можат да го успорат метаболизмот или да ја намалат ефикасноста на терапијата.
1. Бел леб
Рафинираното брашно и адитивите во индустрискиот леб го оптоваруваат метаболизмот и можат да поттикнат воспаление, особено кај лица со Хашимото. Наместо тоа, изберете интегрален или безглутенски леб.
2. Чипс
Полн со сол, трансмасни киселини и рафинирани масла, чипсот ја нарушува апсорпцијата на јод – минерал неопходен за создавање на тироидни хормони. Честа консумација може да предизвика дебелина и хормонален дисбаланс.
3. Кикирики
Содржат гоитрогени што го забавуваат создавањето на тироидни хормони. Повремено се дозволени, но секојдневно консумирање – особено кикирики путер – ја намалува апсорпцијата на јод. Подобра алтернатива се бадеми или ореви.
4. Зелка, брокула, карфиол
Сирови и во големи количини можат да предизвикаат хормонална нерамнотежа. Кога се готват или печат, овој ефект значително се намалува.
5. Кафе
Кафето веднаш по земање терапија ја намалува апсорпцијата на лекот и го зголемува хормонот на стрес – кортизол. Почекајте најмалку 30 минути пред првата шолја.
6. Производи од соја
Содржат изофлавони кои ја успоруваат функцијата на тироидната жлезда и ја нарушуваат апсорпцијата на лековите. Сојата не треба целосно да се избегнува, но треба да се консумира со умереност и временски одвоено од терапијата.
Со внимателен избор на храна, можно е да се подобри делувањето на терапијата и да се стабилизира работата на тироидната жлезда.























