Мандарините се омилено зимско овошје кое не само што е вкусно, туку носи и бројни здравствени придобивки. Може да се јадат свежи, да се користат за сок или домашен џем, и заслужуваат место во секојдневната исхрана.
Ова овошје е богато со вода (85%), што помага за хидратација, особено во зимските месеци. Мандарините се одличен извор на витамин C, кој го зајакнува имунитетот, како и на бета-криптоксантин (претворлив во витамин A) што ја чува кожата и очите. Тие содржат и витамини од Б комплекс (B1, B6, B9) и калиум, важен за срцето и мускулите.
Антиоксидансите во мандарините, вклучително и кората, како нарингин, хесперидин и тангеретин, го штитат телото од слободни радикали и можат да ја намалат веројатноста за хронични болести.
Мандарините, благодарение на витамин C, го стимулираат делувањето на Т-клетките, важни за одбраната од вируси и бактерии, а влакната им помагаат за контрола на телесната тежина, обезбедувајќи чувство на ситост и намалувајќи ја потребата за грицкање.
Мандарините се вкусна и здравствено корисна храна – зајакнуваат имунитет, ја одржуваат кожата здрава и помагаат во контрола на тежината. Вклучете ги во секојдневната зимска рутина.