УТРО.мк

Македонците ја обожаваат: Една намирница го влошува крвниот притисок – може да биде кобна за вашето здравје!

Македонците ја обожаваат: Една намирница го влошува крвниот притисок – може да биде кобна за вашето здравје!
Vero

Една намирница која е кобна за висок крвен притисок: Го влошува здравјето

Високиот крвен притисок, или хипертензијата, често поминува без јасни симптоми, поради што многумина и не знаат дека го имаат. Сепак, стручњаците предупредуваат дека одредени навики во исхраната, особено прекумерниот внес на сол, можат да ја зголемат опасноста од развој на хипертензија или да го влошат состојбата кај оние кои веќе имаат срцеви проблеми.

Солта – тивок непријател на срцето

Редовното мерење на крвниот притисок е од исклучителна важност, особено по 40-тата година од животот. Иако ретки симптоми како главоболка, заматен вид или крвавење од носот може да укажуваат на покачен притисок, кај мнозинството лица состојбата поминува незабележано.

Исхраната игра клучна улога во регулирањето на крвниот притисок. Додека некои намирници придонесуваат за негово намалување, други, особено прекумерната консумација на сол, значително го покачуваат.

Според препораките, внесот на сол не смее да надминува 6 грама дневно, што одговара на една рамна кафена лажичка. Прекумерното внесување сол ја зголемува опасноста од кардиоваскуларни болести.

Британската фондација за срце (British Heart Foundation – BHF) посочува дека лицата кои консумираат многу сол, а малку овошје и зеленчук, се изложени на поголем ризик од развој на висок крвен притисок. Ова важи без разлика дали се работи за обична кујнска сол или морска, бидејќи и двете подеднакво влијаат на организмот.

Солта често е присутна и во намирници каде не ја очекуваме

Повеќето сол што ја внесуваме не доаѓа од она што го додаваме сами во храната, туку од индустриски преработени производи. Готвени јадења, грицки, печива, како и на прв поглед безопасни намирници како леб, сирење и житарици за појадок, често содржат големи количини скриена сол.

Според BHF, најчести скриени извори на сол се:

Конзервирани супи и сосови (на пример сојасос, кечап, сосови за печење)

Готови пици и теста

Преработено месо (колбаси, шунка, сланина)

Колачи, кекси и пецива

Житарици за појадок и сирења

Кога на декларацијата ќе го видите зборот „натриум“, имајте на ум дека станува збор за главниот составен дел на солта (натриум хлорид). BHF препорачува возрасните да не внесуваат повеќе од 2,5 грама натриум дневно, што е еквивалентно на 6 грама сол.

Зошто прекумерниот внес на сол е штетен?

Солта ја помага функцијата на бубрезите во регулирањето на количината вода во организмот. Но, ако внесуваме премногу сол, во крвните садови се задржува дополнителна вода, што ја зголемува внатрешната тензија на ѕидовите на садовите и со тоа го покачува крвниот притисок. Ова го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар.

Совети од кардиолозите:

Намалете ја количината сол која ја додавате во јадењата

Внимавајте на декларациите и составот на производите

Избегнувајте готова и преработена храна

Користете свежи намирници и заменувачи на сол како лимонов сок или разни зачини

Контролата на крвниот притисок започнува со правилна исхрана, а промена на навиките често е наједноставниот, но и најефективниот чекор кон поздрав живот.

Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран