Иако изгледа безбедно, влажната или мокра кора на бананите може да открие проблеми што не би сакале да ги внесете во телото. Експертите предупредуваат дека не секоја влага е безопасна, а некогаш може да укажува на оштетување или почетно трулење на плодовите.
Влажната кора создава поволни услови за развој на бактерии и мувла, кои можат да предизвикаат стомачни проблеми или контаминација на друго овошје. Додатно, некои продавници користат хемикалии или пестициди за да ги одржат бананите свежи и со блескав изглед, што исто така може претставува ризик ако плодовите не се измиени пред консумација.
За да изберете квалитетни банани, експертите советуваат: кората треба да биде сува и цврста, додека влажна, леплива или мека кора е знак дека плодовите се оштетени или започнуваат да трулеат. Пред јадење, бананите секогаш измијте ги под млаз вода, дури и ако не планирате да ја јадете кората.
Со малку внимание и основна хигиена, изборот на безбедни и здрави банани е едноставен – избирајте суви, зрели и неповредени плодови, а мократа кора секогаш земете ја како предупредување.































