Голем број генетски изменети прехранбени производи во Европската Унија во иднина повеќе нема да подлежат на обврска за посебно означување. До оваа одлука дојдоа претставници на Европскиот Парламент и Советот на ЕУ, кои постигнаа договор за олеснување на дел од постојната регулатива за генетска техника. Според договореното, храната добиена со современи методи на генетско уредување ќе може слободно да се продава во супермаркетите без дополнителна етикета дека е генетски изменета.
Паралелно, повеќе растителни сорти ќе бидат изземени од досегашните строги правила што важат за ГМО-производи. Како што соопштија преговарачите од земјите членки и Европскиот Парламент, актуелната законска рамка се смета за застарена и премногу рестриктивна за новите биотехнолошки методи.
Новите прописи сè уште треба формално да бидат одобрени од Европскиот Парламент и од владите на државите членки, но ваквите потврди најчесто се сметаат за процедурна формалност.
Регулативата предвидува воведување две категории генетски изменети растенија. Во првата категорија ќе бидат вклучени растенија кај кои генетската интервенција е ограничена – на пример, оние развиени со молекуларно-биолошкиот метод Crispr-Cas, кој овозможува прецизни и мали промени во генетскиот материјал. Производите добиени од овие растенија повеќе нема да мора да бидат означени во супермаркетите; единствената обврска за обележување ќе се однесува на семето.
Втората категорија ги опфаќа растенијата со пообемни генетски модификации, за кои ќе продолжат да важат построги правила, слични на постојните. И покрај тоа, новата рамка создава услови генетската техника да се применува почесто во развивањето нови земјоделски сорти.
Поддржувачите на реформата очекуваат дека новите правила ќе придонесат за побрзо создавање растенија кои ќе бидат поотпорни на климатските промени, ќе бараат помалку вода и ќе покажуваат поголема отпорност кон болести и штетници. Според нив, современите генетски интервенции претставуваат само забрзување на природните процеси што посекако ги спроведува традиционалното селекциско одгледување.



























