Дилара, турчинка која живее во Босна со сопругот Александар, на својот профил @jednaturkinja на социјалните мрежи споделува традиционални турски рецепти, културни разлики и практични совети од секојдневниот живот.
Еден од нејзините најпопуларни видеа покажува како се прави првата пенесто турска кафе:
Измерете вода за една шолја и истурете ја во ѓезве. Додадете една лажичка кафе. Кратко промешајте, но продолжете да готвите без мешање.
Кога ќе зоврие, соберете ја пената со лажица и ставете ја во шолјата.
Вратете го ѓезвето на оган, оставете повторно да зоврие и остатокот истурете го во шолјата.
Дилара истакнува дека овој начин е многу поразличен од нашето домаќинско варење кафе и резултира со многу посилно и попенесто турско кафе.























