Истражување на реномираната организација Stiftung Warentest откри дека две од 30 тестирани марки путер не ги исполнуваат стандардите за квалитет. Стручњаците ги оценувале изгледот, мирисот, вкусот, текстурата, мазивоста, микробиолошката чистота и пакувањето, со посебен фокус на можни штетни материи како остатоци од дезинфекциони средства и минерални масла.
Путерите кои потфрлиле се:
• Alnatura слаткиот путер – оценет како „задоволително“, со забележано истекување на масло и вкус „старо“.
• Dairygold благо кисел ирски путер – оценет како „доволно“, со непријатен сирест-ужеглен мирис, микробиолошки неправилности и повисоко ниво на заситени минерални масла.
Стручњаците советуваат путерот да се чува во затворени садови од порцелан, стакло или пластика, никогаш во хартиена амбалажа, а може да се замрзнува на помали порции за зачувување на квалитетот. Домашниот путер, направен од слатка павлака со најмалку 30% маснотии, претставува здрава и сигурна алтернатива.
Најдобро оценети путери се:
• Благо кисел: Berchtesgadener Land и Weihenstephan
• Слатки: Lidl Milbona Bio
• Кисели: Schwarzwaldmilch и Hemme Milch
Се советува купувачите да го купуваат путерот на акции, да го замрзнуваат во оригиналната амбалажа и на маса да изнесуваат само количина која им е потребна, за да го зачуваат вкусот и текстурата. Резултатите покажуваат дека дури и кај познатите марки постојат значајни разлики во квалитетот, па внимателниот избор и правилното чување се клучни.