Многумина ги имаат дома, но не секогаш ги користат правилно.
Лекарите Паола Дејдон, Џоана Вејн и Гретен Сан Мигел за магазинот SheFinds препорачуваат два зачини кои секогаш треба да се најдат во кујната, бидејќи освен што го подобруваат вкусот на јадењата, имаат и значајни здравствени придобивки.
Првиот е ѓумбирот, кој со своите антиинфламаторни својства помага во намалување на воспалителни процеси и забавување на стареењето. Вториот е куркумата, богата со активната супстанца куркумин, која истражувањата ја потврдуваат како моќен антиинфламаторен агент кој го поддржува здравјето на организмот.
Вклучувањето на овие зачини во секојдневната исхрана не само што ги збогатува оброците, туку и ги зајакнува здравствените бенефити, па се препорачува да се користат редовно.