Угледниот гастроентеролог д-р Сураб Сети, образуван на престижни универзитети како Харвард и Стенфорд, тврди дека постои едноставна навика во исхраната што може значително да го намали ризикот од деменција.
Според него, секојдневното воведување на една здрава и вкусна ужинка може долгорочно да го подобри здравјето на мозокот. Навиката е лесна за примена, достапна за сите, и особено делотворна кога е дел од избалансирана исхрана и здрав начин на живот. За што станува збор? Д-р Сети препорачува секој ден да се јаде по 30 грама несолени јаткасти плодови – што приближно одговара на една рака мешани јаткасти плодови дневно. Според неговите зборови, оваа навика може да го намали ризикот од сите облици на деменција за дури 17 проценти.
„Науката покажува дека ако секојдневно изедете по 30 грама несолени јаткасти плодови, можете значително да го намалите ризикот од деменција. Јаткастите плодови се богати со хранливи материи, антиоксиданси, здрави масти и растителни влакна – сето тоа е корисно и за мозокот и за дигестивниот систем,“ изјави д-р Сети во своето видео.
Кои јаткасти плодови се препорачуваат? Бадеми, ореви, индиски, орев, лешници или која било нивна комбинација. Д-р Сети додава дека и самиот секој ден со ручек јаде по една рака јаткасти плодови, бидејќи тоа го смета за едноставен начин да внесе здрави масти и важни нутриенти. Но, тој нагласува: ефектот се постигнува само кога јаткастите плодови се дел од урамнотежена исхрана, а не кога се единствената здрава работа што ја правите во текот на денот. Важно да се запомни: Иако се многу хранливи, јаткастите плодови се и калорични – просечно содржат околу 200 калории по една рака.
Најдобро е да се избираат несолени и непреработени јаткасти плодови. Лицата кои имаат алергии, проблеми со голтање или висок крвен притисок треба да бидат внимателни и претходно да се консултираат со лекар. Една мала промена – како што е рака јаткасти плодови дневно – може да биде едноставен, но моќен чекор кон подобро здравје на мозокот и намален ризик од деменција.































