УТРО.мк

Наполнивте 40? Експертите советуваат веднаш да ги исфрлите овие четири намирници

Наполнивте 40? Експертите советуваат веднаш да ги исфрлите овие четири намирници
Vero

Како старееме, одржувањето на витката линија станува вистинска борба. Природното забавување на метаболизмот е неизбежно, но стручњаците предупредуваат: некои намирници дополнително го “кочат” вашиот метаболизам! Експертите за здравје и исхрана ги открија главните виновници кои луѓето над 40 години треба веднаш да ги избегнуваат.

1. Белиот ориз: Тивок непријател на шеќерот во крвта

Да, омилениот гарнир е на црната листа! Белиот ориз е лишен од влакна, што значи дека има висок гликемиски индекс – предизвикува нагло скокање на шеќерот во крвта.

Д-р Кубанич Такирбашев предупредува: „Консумирањето бел ориз треба да се сведе на минимум. Му недостасуваат влакна и хранливи материи, што резултира со брз пораст на шеќерот во крвта. Со текот на времето, тоа придонесува за отпорност на инсулин и воспаление. Совет: Префрлете се на цели зрна за постабилен одговор на шеќерот!“

Накратко: Брзиот скок на шеќерот води до прејадување, а хроничното нарушување го саботира вашиот метаболизам.

2. Маргаринот: Транс масти – тивок убиец на здравјето

Погрешно сметаниот „здрав“ намаз е всушност полн со транс масти и нездрави хидрогенизирани масла кои се директен пат до хронично воспаление – клучен фактор за метаболички проблеми.

„Транс мастите, кои се наоѓаат во маргаринот и пржената храна, го зголемуваат лошиот холестерол (ЛДЛ) и го намалуваат добриот (ХДЛ). Оваа нерамнотежа драстично го зголемува ризикот од срцеви заболувања!“ – вели нутриционистката Јохана Ангман

Задолжително правило: Читајте ги декларациите! Избегнувајте сè што содржи „делумно хидрогенизирани масла“ за да го зачувате кардиоваскуларното здравје и да го држите воспалението под контрола.

3. Преработеното месо: Коктел од адитиви и сол

Сланина, салама, виршли, колбаси… иако се вкусни, тие се вистинска метаболичка бомба! Овие преработени деликатеси се преполни со адитиви, конзерванси, нитрити и, што е најважно, огромни количини на натриум (сол).

Овој хемиски коктел директно негативно влијае на метаболизмот, предизвикувајќи задршка на вода и промовирајќи зголемување на телесната тежина. Заменете ги преработените парчиња со посни, непреработени извори на протеини!

Дополнително на адитивите и солта, експертите укажуваат на високата содржина на лоши масти!

Нутриционистката Емили Џонсон алармира: „Колбасите, сланината и виршлите имаат висока концентрација на заситени масти и натриум. Често содржат и конзерванси како што се нитратите, кои директно го нарушуваат метаболичкото здравје и неминовно доведуваат до зголемување на телесната тежина.“

4. Одредени растителни масла: Скриени транс масти и „празни“ калории

Внимавајте и на маслата со кои готвите! Одредени индустриски растителни масла може да кријат делумно хидрогенизирани масла (транс масти), кои се деструктивни за кардиоваскуларниот систем.

Диететичарката Џил Монген предупредува: „Познато е дека транс мастите и хидрогенизираните масла предизвикуваат сериозни срцеви проблеми како висок холестерол и, на долг рок, затнати артерии.“

Но, штетата не е само во мастите. Регистрираниот нутриционист Џеј Ковин сумира зошто овие масла се лоша замена:

„Универзитетот на Калифорнија предупредува дека користењето на (одредени) растителни масла не е здраво бидејќи тие се главно составени од заситени масни киселини (80% масти и 20% протеини). Содржат само траги од хранливи материи, па готвењето со ова масло не носи голема корист – тоа е всушност само извор на празни калории.“ – објаснува нутриционистот Џеј Ковин

Суштината: Бирајте поквалитетни, ладно цедени масла (како екстра девствено маслиново масло) наместо генеричките растителни масла кои можат да го оптоварат вашето срце и метаболизам.

Uslugi
Dijamant Lotarija
Uslugi
Loto & Dzoker
Uslugi
Green Machines

Сподели го овој напис

Kalinka Lotarija
Dome Sladok Dome
Uslugi
Филигран