Според Светската здравствена организација (СЗО), кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот. Оваа застрашувачка група на заболувања директно ги напаѓаат срцето и крвните садови, а додека многу фактори придонесуваат за проблемот, експертите се едногласни: вашата исхрана игра клучна, честопати кобна улога!
Лекарите и научниците алармираат, откривајќи ја храната која има најлош, уништувачки ефект врз здравјето на срцето. Време е да се соочиме со вистината за она што го ставаме на чинијата.
<b>Преработена Храна: Бомба </b>
Заборавете на здравиот изглед! Преработената храна, преплавена со сол и шеќер, е директен удар врз кардиоваскуларниот систем. Кардиологот д-р Бимал Чајар предупредува дека преработеното месо е најлошиот непријател на срцето. Студија од 2021 година безмилосно ја потврдува оваа врска, откривајќи дека поголемиот внес на овие производи е синоним за сериозни кардиоваскуларни болести. Се работи за храна која е практична, но која може да ви го скрати животот!
<b>Пржено Искушение</b>
Колку и да е вкусно, пржената храна е отров за вашето срце. Редовното уживање во пржени задоволства не само што го покачува крвниот притисок, туку и критично го намалува „добриот“ холестерол (ХДЛ). Додадете го тука и зголемувањето на телесната тежина, и добивате совршен рецепт за зголемен ризик од срцеви заболувања! Уште една студија од 2021 година не остава простор за сомнеж: пржената храна драстично го зголемува ризикот од сериозни срцеви заболувања и мозочен удар.
<b>Слатка Зависност</b>
Навиката за слатка храна е подмолна закана која со текот на времето кумулира ризик од срцеви заболувања. Една неодамнешна студија од 2023 година е јасна: премногу шеќер е штетно за срцето! Време е да ги исфрлите од менито слатките пијалаци, колачите и газираните сокови. Тие се директни виновници за дебелеење и безмилосно го оштетуваат здравјето на вашиот најважен орган.
<b>Рафинирани Јаглехидрати</b>
Рафинираните јаглехидрати се измама. Ова е храна која поминала низ индустриски процес кој ја отстранува речиси целата нејзина хранлива вредност. Им недостасуваат влакна, витамини, минерали и полифеноли – сè што му треба на вашето тело!
Нутриционистот д-р Неети Шарма го дава конечниот удар: „Рафинираните јаглехидрати, како што се наоѓаат во белиот леб и слични производи, немаат апсолутно никакви влакна и други хранливи материи.“ Ова води кон зголемување на телесната тежина и катастрофално го зголемува ризикот од дијабетес и срцеви заболувања.
Запомнете: Здраво срце започнува со мудри избори во кујната!



























