УТРО.мк

На овој начин компирот во рерна испаѓа највкусен – тајната е во само едно нешто

На овој начин компирот во рерна испаѓа највкусен – тајната е во само едно нешто
Vero

Совршен печен компир: Златна кора и сочна внатрешност

Ако сакате компир како од ресторан – златен и крцкав надвор, а мек и сочен внатре – тајната е во кратко варење и една моќна состојка: пченкарно брашно.

Како да го подготвите:

Излупете и исечкајте компир на еднакви парчиња.

Ставете ги во ладна, солена вода и варете додека лесно не се пробива со нож.

Исцедете ги и оставете ги неколку минути да испарат.

Попрскајте ги со малку пченкарно брашно и зачини по желба (сол, бибер, оригано, босилек).

Ставете ги на претходно загреан плех премачкан со масло, во еден слој.

Печете на 200°C околу 25 минути, проверувајќи по 15 минути дали се рамномерно златни.

Резултатот: крцкав компир со златна кора и кремаста, сочна внатрешност. Тајната е во краткото варење и пченкарното брашно.

Dijamant Lotarija
Loto & Dzoker
Green Machines

Сподели го овој напис

Kalinka Lotarija
Dome Sladok Dome
Филигран