Совршен печен компир: Златна кора и сочна внатрешност
Ако сакате компир како од ресторан – златен и крцкав надвор, а мек и сочен внатре – тајната е во кратко варење и една моќна состојка: пченкарно брашно.
Како да го подготвите:
Излупете и исечкајте компир на еднакви парчиња.
Ставете ги во ладна, солена вода и варете додека лесно не се пробива со нож.
Исцедете ги и оставете ги неколку минути да испарат.
Попрскајте ги со малку пченкарно брашно и зачини по желба (сол, бибер, оригано, босилек).
Ставете ги на претходно загреан плех премачкан со масло, во еден слој.
Печете на 200°C околу 25 минути, проверувајќи по 15 минути дали се рамномерно златни.
Резултатот: крцкав компир со златна кора и кремаста, сочна внатрешност. Тајната е во краткото варење и пченкарното брашно.































