Готвењето на плин го скратува човечкиот живот за речиси две години, покажува нова студија
Шпоретите на плин годишно се поврзуваат со речиси 40.000 смртни случаи низ Европа – алармантен податок кој произлегува од обемна научна студија спроведена во домаќинства низ Европската унија и Обединетото Кралство. Како што пренесува The Guardian, резултатите укажуваат дека штетата од готвењето на плин е дури двојно поголема од бројот на загинати во сообраќајни несреќи.
Скратен животен век и сериозни здравствени последици
Истражувањето открива дека изложеноста на азот-диоксид – гас кој се ослободува при готвење на плин – директно се поврзува со срцеви и белодробни заболувања и може да го скрати животниот век на човекот за речиси две години. Во анализата биле земени предвид само влијанијата од азот-диоксидот, додека биле изоставени податоците за други штетни гасови како јаглерод-моноксид и бензен, што укажува дека реалната опасност може да биде уште поголема.
„Уште во 1978 година беше забележано дека концентрацијата на азот-диоксид е значително повисока во кујните со плински шпорети во споредба со електричните. Но, дури сега можеме со прецизни податоци да укажеме на влијанието врз животниот век“, изјави авторката на студијата, Делгадо-Саборит.
Еден од три дома во ЕУ користи шпорет на плин
Според податоците, плински шпорети се користат во околу една третина од домаќинствата во Европската унија. Во Обединетото Кралство, таа бројка изнесува 54%, а во Италија, Холандија, Романија и Унгарија дури надминува 60%. Освен што испуштаат штетни гасови, тие предизвикуваат и воспаленија на дишните патишта, особено кај децата и постарите лица.
Слична слика и во САД
Наодите од оваа студија се во согласност со резултатите од истражување спроведено минатата година во САД, кое утврди дека плинските и пропанските шпорети предизвикуваат до 19.000 смртни случаи годишно.
Истражувањето, поддржано од Европската климатска фондација, се базира на мерења на квалитетот на воздухот во затворен простор и го анализира односот меѓу домашното и надворешното загадување. Податоците повторно ја отвораат темата за здравствените ризици во кујната и неопходноста од префрлување кон побезбедни алтернативи.