Влегувањето во 50-та година носи промени во телото, па урамнотежената исхрана станува поважна од порано. Диететичарите препорачуваат намалување на пржена, слатка и преработена солена храна, а за здраво стареење се најкорисни овошје, зеленчук, целозрнести житарици, незаситени масти, ореви, грав и немасни млечни производи.
Пржена храна
Може да го зголеми холестеролот, воспаленијата и ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и срцева слабост.
Слатки пијалоци
Главен извор на додаден шеќер, поврзани со дијабетес, срцеви болести и зголемен ризик од деменција.
Преработена и пресолена храна
Конзерви, сувомеснати производи и грицки можат да го зголемат крвниот притисок и да влијаат на когнитивното здравје. Препорака: не надминувајте 2.300 мг натриум дневно.
Белиот леб и рафинирани јаглехидрати
Може брзо да го зголемат шеќерот во крвта; подобро е да се избира леб од целозрнести житарици.
Алкохол
Со годините телото побавно го обработува, а дури и мало количество може да го намали мозочниот ткиво и апсорпцијата на калциум во коските.
Мали промени во исхраната можат да помогнат да се чувствувате поздраво, посилно и со стабилна енергија во педесеттите години.























