Готвењето речиси секогаш бара користење на некој вид маснотии, која не само што го спречува загорувањето на храната, туку и го збогатува вкусот и помага во апсорпцијата на витамини растворливи во масти. Четири диететичарки, интервјуирани од магазинот Real Simple, се согласуваат дека маслиновото масло е најздравиот избор за готвење.
При изборот на масло, експертите нагласуваат дека е важно да се обрне внимание на неколку фактори кои влијаат на здравјето и вкусот на храната – од нутритивната вредност до стабилноста при високи температури.
Првично, маслото треба да биде богато со здрави масти, особено мононезаситени, и да има низок удел на заситени масти. „Избирам масла кои го чуваат здравјето на срцето, ја намалуваат лошата холестерол и воспаленијата и помагаат во одржување на хормоналната рамнотежа и здрава цревна флора“, вели диететичарката Саманта Шелијгер.
Исто така, важно е маслото да поднесува високи температури, бидејќи оние масла кои брзо се разградуваат создаваат воспалителни соединенија. Најдобро е да се користат минимално обработени масла, како ладно цедени или екстра девичански, кои содржат повеќе антиоксиданси и хранливи состојки.
Маслиновото масло се издвојува како најздрав избор. Диететичарката Сапна Перувемба објаснува дека „маслиновото масло е богато со мононезаситени масти и полифеноли – моќни антиоксиданси кои го штитат срцето и ја намалуваат воспаленоста“.
За да се зачува квалитетот и здравствените придобивки на маслото, експертите советуваат правилно складирање во темни стаклени шишиња, на ладно и темно место, што ја спречува оксидацијата и го зачувува вкусот и хранливите вредности.