Во зимските месеци многумина посегнуваат по топли, заситни јадења како супи и варива. Диеетичарите препорачуваат во нив почесто да се додава леќата, која е одличен извор на растителни протеини и има бројни здравствени придобивки за срцето.
Леќата е природно нискомасна, богата со влакна, антиоксиданси, калиум и магнезиум — важни за регулирање на крвниот притисок и здравјето на крвните садови. Диеетичарката Ами Чо истакнува дека растителните протеини, вклучувајќи ја леќата, можат да го намалат ризикот од кардиоваскуларни болести до 27%, а истовремено обезбедуваат железо за оние кои следат растителна исхрана.
Леќата исто така е богата со фолат, кој го намалува ризикот од мозочен удар, и влакна кои помагаат за здраво варење и правилно функционирање на дигестивниот систем. Вклучувањето леќа во исхраната обезбедува здрави протеини со дополнителни придобивки за срцето и целото тело.