Многумина сè уште веруваат дека топлата храна не смее веднаш да се стави во фрижидер, поради страв дека тоа може да го оштети апаратот или да ја расипе храната. Но, експертите за безбедност на храната од Центарот за наука во јавен интерес (CSPI) велат дека ова е мит од минатиот век.
„Можете безбедно да ја ставите топлата храна во фрижидер. Не само што нема да се расипе, туку тоа помага да се спречи развојот на бактерии на остатокот од оброкот, ако се направи правилно“, објаснува експерт од CSPI.
Клучот е во правилната постапка при ладењето и чувањето на храната. Храната треба да се префрли во плитки, широки садови, така што слојот да не биде подебел од пет сантиметри. На овој начин топлината побрзо се ослободува, а храната не останува долго во „опасната зона“ на температура каде бактерии се размножуваат.
Експертите советуваат да се остави храната делумно откриена додека се лади, а потоа да се покрие. Ако се чува во длабоки садови, внатрешните слоеви можат да останат топли и денима, создавајќи идеални услови за раст на бактерии што предизвикуваат труење.
Следењето на овие едноставни правила не само што го чува здравјето, туку и помага да се намали фрлањето храна. Модерните фрижидери се доволно напредни да примат топла храна без никакви ризици, па сега повеќе не е потребно да се чека оброкот целосно да се излади пред чување.































