Лесковачките роштиљ-мајстори откриваат генијален трик за совршено сочнo месо и минимален дим при печењето на отворен оган. Клучот, велат тие, не е само во изборот на месото или маринадата, туку и во подготовката на жарот – и тоа со едноставна кујнска сол.
Пред да се стави месото на решетката, над разгорениот јаглен се посипува тенок слој сол. Овој трик обезбедува три ефекти: помалку дим – солта ја впива маснотијата што капе од месото и спречува согорување; подобра контрола на температурата – рамномерно печење и стабилна топлина; поинтензивен вкус – месото и зеленчукот добиваат богата арома.
Експертите советуваат и други важни чекори: користење природен дрвен јаглен за најдобар вкус, избор на месо со умерена маснотија, правилно маринирање неколку часа, како и темелно подготовување на огнот барем 20 минути однапред.
Лесковачките мајстори истакнуваат дека роштиљањето е повеќе од готвење – тоа е традиција, вештина и дружење. Со вистинската комбинација на месо, маринада, квалитетен јаглен и сол на жарот, секој може да стане вистински мајстор на роштиљот и да ги воодушеви гостите со совршено припремени јадења.