Мандарините се неизбежен дел од есента и зимата, со нивниот мирис и вкус што веднаш нè потсетува на топлина и празници. Но колку пати сте купиле мандарини кои изгледале совршено, а всушност биле кисели, суви или безвкусни? Експертите откриваат како да ги изберете најсладките и најсочните мандарини пред да ги ставите во кошничка, со само неколку едноставни трикови.
Првиот показател за квалитет е бојата. Темно и еднолично портокалова кора обично значи дека мандарината е зрела и сочна, додека зеленкастите нијанси покажуваат дека плодот не е доволно зрело.
Тежината е клучен знак за сочност. Потежок плод во однос на големината значи дека е полн со сок, додека полесните мандарини имаат повеќе влакнеста бела маса и помалку јадлива содржина.
Текстурата на кората открива зрелост. Глатка, тенка и сјајна кора укажува на зрела и слатка мандарина, додека грубата, сувата или набрана кора сигнализира дека плодот е презрел или започнал да се суши.
Мирисот е природен водич до најдобрата мандарина. Интензивен, свеж и овошен мирис е сигурен знак дека мандарината е зрела, додека слаб или неразвиен мирис покажува дека плодот не е доволно зрело.
Обликот и белата кора под површината исто така откриваат сочност. Благо сплеснатите или овални плодови имаат повеќе јадро, а тенкиот и мек слој под кората значи дека мандарината е сочна и свежа.
Сезоната е важен фактор – мандарините од природната сезона, од октомври до јануари, се секогаш послатки и поквалитетни, особено локалните, како оние од долината на Неретва.
Комбинацијата на боја, мирис, тежина, текстура и облик ќе ви помогне да ја препознаете совршената мандарина и да уживате во најсочниот и најсладок плод.