Мислите дека знаете како правилно се јаде пица? Ако ја сечете на триаголници или користите вилушка и нож – Италијанците би ве погледнале со недоверба. Според Стефано Чирене, сопственик на познат ресторан во Сиднеј и светски шампион во подготовка на пица од 2017 година, речиси сите луѓе ја јадат оваа италијанска кулинарска икона на погрешен начин.
Пицата не се сече на парчиња
Чирене објаснува дека вистински Неаполец никогаш не ја сече пицата на триаголници, ниту пак ја јаде со прибор. „Пицата отсекогаш била улична храна, создадена за да се јаде со раце – во движење,“ вели шефот.
Во традиционалните неаполски траттории, пицата се служи цела, без претходно сечење. Откако ќе ја добиете, треба сами да ја преклопите според старото неаполско правило: прво на половина, па потоа уште еднаш – така што ќе добиете форма што личи на сендвич или палачинка. Овој начин на јадење се нарекува „portafoglio“, што во превод значи „паричник“.
Тајната на вистинската неаполска пица
Според Чирене, вистинската наполитанска пица треба да биде мека и свитлива, а не крцкава. Хрскавоста, иако популарна надвор од Италија, не е дел од оригиналниот рецепт. Пицата се јаде од корката кон средината, бидејќи токму тестото ја носи вистинската текстура и вкус.
Не ја чекајте да се излади
Една од најголемите грешки, вели Чирене, е чекањето пицата да се олади. „Во Италија тоа се смета за навреда за пицајолото. Пицата се јаде веднаш, додека е жешка – така вкусот и аромата се најсилни.“
Во Неапол, пицата не е само храна – тоа е ритуал. Сè, од изборот на состојки до начинот на јадење, има свое правило и симболика.
Од улична храна до светска слава
Историјата на пицата датира уште од 10. век, но нејзиниот препознатлив облик – со тесто, домат и сирење – настанал токму во Неапол во 18. век. Таму се родила и традицијата на „пицата-паричник“, наменета за јадење во движење по тесните наполитански улици.
„Секако, ако уживате во вкусот, нема ‘погрешен’ начин да ја јадете,“ вели Чирене. „Но ако сакате да го почувствувате вистинскиот дух на Италија – направете го тоа како што го прават Неаполците.“