Јаболкото одамна важи за симбол на здравјето и природната рамнотежа, а познатата изрека „едно јаболко на ден, докторот надвор од домот“ не е случајна. Научните истражувања постојано потврдуваат дека ова едноставно овошје има извонредни придобивки за организмот.
1. Богато со витамини и антиоксиданси
Јаболката содржат витамин Ц, калиум, витамини од групата Б и бројни антиоксиданси кои помагаат во зајакнување на имунитетот и во борбата против слободните радикали. Овие соединенија го забавуваат стареењето на клетките и го намалуваат ризикот од хронични болести.
2. Го регулираат варењето и ја штитат цревната флора
Благодарение на растителните влакна, особено пектинот, јаболката придонесуваат за подобра работа на дигестивниот систем. Тие ја апсорбираат вишокот на масти и токсини, помагаат при регулирање на столицата и создаваат чувство на ситост.
3. Го намалуваат ризикот од срцеви заболувања
Редовното консумирање јаболка може да го намали нивото на „лошиот“ холестерол (LDL) и да го зголеми „добриот“ (HDL). Полифенолите и флавоноидите што ги содржат го подобруваат здравјето на крвните садови и го намалуваат ризикот од срцев и мозочен удар.
4. Помагаат во контрола на телесната тежина
Јаболката имаат малку калории, а многу растителни влакна. Затоа се идеален избор за луѓе кои сакаат да ја задржат линијата или да ослабат на здрав начин. Едно јаболко пред оброк може да помогне да се намали апетитот и внесот на калории.
5. Поддршка за мозокот и памтењето
Истражувања покажуваат дека антиоксидансите во јаболката го намалуваат ризикот од невродегенеративни заболувања, како Алцхајмерова болест. Свежото овошје исто така ја подобрува концентрацијата и го одржува мозокот активен.
6. Природна нега за забите и кожата
Грицкањето јаболка ја поттикнува продукцијата на плунка, што го намалува количеството на бактерии во устата и спречува кариес. Витаминот Ц и антиоксидансите, пак, придонесуваат за здрава и еластична кожа.
Лекарите препорачуваат да се јаде по едно јаболко секој ден – по можност со кора, бидејќи токму таму се наоѓа најголемиот дел од хранливите материи. Без разлика дали е зелено, црвено или жолто, јаболкото е наједноставниот и највкусен начин да направите нешто добро за своето здравје секој ден.