УТРО.мк

Трик за совршено и брзо пржење кромид: само еден додаток го забрзува процесот

Трик за совршено и брзо пржење кромид: само еден додаток го забрзува процесот
Vero

Кромидот е основен состојок во речиси секоја кујна, од едноставни домашни чорби до изискани ресторански јадења. Неговата арома и вкус го создаваат основниот вкус на храната, а за совршено карамелизирање понекогаш се потребни и до 40 минути внимателно пржење.

Сепак, постои трик кој го скратува времето за половина, без да се загуби богатството на вкусот. Научници и кулинарски експерти откриваат дека контролата на хемиската реакција позната како Мајарова реакција може целосно да го промени начинот на кој го подготвувате кромидот и други јадења.

Секретот за побрзо пржење лежи во зголемување на pH вредноста на самото зеленчук. Додавањето на мал прстофат сол ја прави кромидот лужно, што ја активира Мајарова реакција – хемиски процес кој храната ѝ дава карактеристична арома и златна боја. Резултатот? Кромидот се карамелизира речиси двојно побрзо, што значително штеди време во кујната.

Мајарова реакција е важна не само за кромидот, туку и за совршено печени стекови, крцкав леб и други пржени или печени јадења. Соединенијата што се создаваат при реакцијата се одговорни за богатата арома и вкус кои го разликуваат домашното готвење од полуготовите производи.

Практични совети:

Додајте мал прстофат сол пред пржење и оставете кромидот да се карамелизира бавно. Користете тава со дебело дно за рамномерно загревање. За посилен вкус, комбинирајте со малку маслиново масло или путер.

Со овој едноставен трик, брзото и правилно пржење кромид веќе не е тајна само за искусни готвачи, туку за секого кој сака да го подобри вкусот на јадењата и да заштеди време.

Green Machines

Сподели го овој напис

Филигран